Ajankohtaista

Flunssan hoito

Iskikö flunssa? Flunssa on hyvin yleinen ylähengitystieinfektio, joita aiheuttavat sadat eri virukset. Aikuiset sairastavat keskimäärin 2-3 flunssaa vuodessa kun taas lapsilla flunssaa esiintyy jopa 10 kertaa vuodessa. Suomessa sairastetaankin vuodessa n. 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota.

Flunssa alkaa usein kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä, jonka jälkeen voi esiintyä nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsilla kuume nousee usein korkeammalle kuin aikuisilla. Suurin osa flunssapotilaista pystyy jatkamaan päivittäisiä toimiaan vaikka yleiskunto on jonkin verran heikentynyt. Jos flunssan oireisiin kuitenkin liittyy hengitysvaikeutta, korkeaa kuumetta tai voimakasta uupumusta on hyvä käydä lääkärissä varmistamassa onko kyseessä keuhkokuume tai sivuontelotulehdus. Myös pitkittyneen yskän ja limaisuuden taustalta voi paljastua keuhkoputkentulehdus, jolloin on hyvä lähteä lääkäriin.

Flunssan kotihoitona tärkeää on lepo, riittävä ravinto ja nesteytys. Nesteytys on erityisen tärkeää kuumeen yhteydessä, ettei elimistö pääse kuivumaan. Flunssan oireita kuten särkyä ja kuumetta voidaan hoitaa parasetamolilla sekä tulehduskipulääkkeellä (esim. ibuprofeeni). Nenää avaavia suihkeita saa käyttää yhtäjaksoisesti yhden viikon ajan, esim. Nasolin, Otrivin ja Vicks. Yskän hoitona voidaan käyttää hunajaa, joka desinfioi ja rauhoittaa nielua, esim. Apteq Mielikki yskähunaja. Kurkkukipuun löytyy useita erilaisia kurkkupastilleja. Flunssan alkuoireisiin sopii esim. nielua desinfioiva Strepsils ja myöhemmin flunssan iskettyä päälle esim. nielua puuduttava Bafucin sekä tulehduskipulääkettä sisältävät Zyx, Septabene sekä Strefen orange- imeskelypastillit. Uutuutena on tullut tulehduskipulääkettä sisältävät suusuihkeet Strefen ja Bertolix, joilla saadaan pitkäaikainen kipua helpottava vaikutus nieluun.

Flunssan ehkäisy

Flunssan ehkäisynä voidaan käyttää sinkkiasetaattia, jonka on havaittu lyhentävän flunssan kestoa noin 30 %. Tärkeää on valita sellainen valmiste, joka imeytyy suun limakalvoilta, esim. imeskelypastilli (Posivil Zink, Apteq fluzinc) tai Apteekki fluacute zinc+ sinkkisuihke. Sinkin käyttö aloitetaan vuorokauden sisällä flunssan ensioireiden alkamisesta ja sinkkiä otetaan n. parin tunnin välein muutaman päivän ajan. Myös C-vitamiinilla on todettu flunssaa suojaavaa vaikutusta.  Tärkeää on myös huolehtia käsihygieniasta ja yskimisestä nenäliinaan.