Ajankohtaista

Päätäit

Päätäitä tavataan etenkin syksyllä ja talvella, jolloin ne leviävät helposti pääkontaktin välityksellä. Tartunta voi levitä myös kampojen, korvakuulokkeiden ja päähineiden välityksellä, joten niitä tulisi pitää vain henkilökohtaisessa käytössä.

Täitartunnan oireita ovat kutina ja ärsytys päänahassa. Usein täit ja täiden munat voidaan havaita niskan tai korvan yläpuolelta. Yleensä täin munat eli saivareet erottuvat helpommin hiuksista vaaleina pisteinä.  Päätäit tarttuvat myös tiheään kampaan ja kampaamalla hiuksia jakaus jakaukselta voidaan tarkastaa mahdollinen täitartunta.

Päätäiden häätö

Päätäit hoidetaan apteekista saatavalla täishampoolla. Hoito suositellaan tehtäväksi koko perheelle vaikka oireita ei kaikilla olisikaan. Lisäksi uusintahoito suoritetaan noin viikon kuluttua henkilöillä, joilla täitä on todettu. Shampoohoidon jälkeen on tärkeää kammata hiukset tiheällä kammalla, jotta kuolleet täit ja niiden munat saadaan pois hiuspohjasta. Kampausta tiheällä kammalla jatketaan vielä kahden viikon ajan. Tärkeää on myös vaatteiden ja liinavaatteiden pesu 60 asteessa, sekä eristää pesua kestämättömät pehmolelut tms. kahdeksi päiväksi erilleen. Myös yön yli pakastus tuhoaa täit ja saivareet.

Valmisteita

Päätäitartuntoja voidaan häätää seuraavilla shampoo-valmisteilla; Bevitamed täishampoo, Licener, Nix, Paranix, Paranix sensitive.

Täiden estohoitoon voidaan käyttää Linicin prevent-suihketta tai Paranix protection shampoota. Myös Rausch pajunkuorishampoo ehkäisee täitartuntaa.